De PvdA Uithoorn / De Kwakel reageert in de Algemene beschouwingen op de gemeentebegroting 2025. De Partij van de Arbeid is blij met een sluitende begroting. Het financiële beeld is iets minder ongunstig dan het een paar maanden geleden leek te zijn. Dat is bemoedigend. Het is belangrijk om in deze turbulente tijd goed en betrouwbaar gemeentelijk beleid te kunnen blijven uitvoeren. Wat voor kabinet er ook zit in Den Haag.
Woningbouw Vinckebuurt
Het bericht over de sociale woningen in de resterende nieuwbouw in de Vinckebuurt is zeer teleurstellend. Tijdens de besprekingen over het bestemmingsplan in 2013 – ik was er zelf bij – werd een plan gepresenteerd met vooral dure woningen, maar ook een appartementengebouw voor sociale huur aan de oostkant van de wijk. Mager, maar toch. Nu blijkt dat nog maar voor de helft sociale huur te worden, 20 woningen in plaats van 40 op een totaal van bijna 300 in Vinckebuurt. Kleinere koopwoningen blijken als sociale woningbouw te zijn aangemerkt, zodat het totaal sociale woningbouw naar 71 woningen is omgetoverd. Wat er sociaal is aan deze koopwoningen is ons overigens een raadsel. Geen zelfbewoningsplicht, geen speculatiebeding, winst voor de eerste koper en geen behoud voor de doelgroep.
En wat nog erger is, of even erg: de sociale huurwoningen in dit plan zijn deze titel niet waardig. De huur is hoog: 879,00 euro. Mensen met een laag inkomen zijn niet welkom, evenmin als statushouders of mensen met sociaal maatschappelijke of medische urgentie. Dat geldt helaas ook voor de pas opgeleverde woningen in Thamenhof. En dan geldt ook nog een zogenaamde instandhoudingstermijn van slechts10 jaar. Na tien jaar kunnen de woningen worden verkocht of naar de vrije sector huur. -Dat geldt overigens ook voor de 20 geplande midden huurwoningen.- Op deze manier blijven er van de woningen die in Vinckebuurt als sociaal worden aangemerkt er over tien jaar dus precies nul over. Juridisch mag het kloppen, het deugt van geen kanten!
Deze woningen moeten volgens de PvdA niet meetellen voor de voorraad sociale huur van 30% van het totale woningbestand in onze gemeente. Als we dat wel doen krijgen wij een vertekend beeld en bovendien meer druk op wijken als Thamerdal en Europarei om mensen met lage inkomens en voorrangskandidaten wel te huisvesten. Het mooie idee van gemengde wijken wordt totaal niet waargemaakt. Wij vragen daarom het college deze categorie sociale huur niet mee te tellen bij de totale voorraad, omdat die niet voldoet aan de kenmerken van echte sociale huur. Googelt u maar eens op Nep-sociale huur!
Wij zijn overigens wel tevreden over de huidige woonvisie, met betaalbaarheid als speerpunt. Er staat gelukkig ook in, dat vanaf nu sociale huurwoningen bij voorkeur ontwikkeld of beheerd worden door woningcorporaties en er wordt geborgd dat het echte sociale huurwoningen zijn. De vraag is: zijn daarmee de constructies als in Vinckebuurt en Thamenhof echt onmogelijk? Of zijn er misschien toch nog geitenpaadjes voor projectontwikkelaars? En overigens, hoe zit het eigenlijk met de instandhoudingstermijn van de middenhuur in de woontoren Amstelplein?
Klimaat en duurzaamheid
Ook andere onderwerpen vragen wat onze aandacht: klimaatadaptatie, duurzaamheid en energietransitie. Er liggen goede plannen, maar zijn ze voldoende, moeten we niet meer doen? We zien verdere achteruitgang van de biodiversiteit en de waterkwaliteit en heftige natuurrampen door klimaatverandering. De landelijke klimaatdoelen worden niet gehaald en met de huidige maatregelen is de wereld op weg naar een temperatuurstijging van maar liefst 3 graden. Het is niet de vraag of, maar wanneer wij hier ook te maken krijgen met extreem weer en heftige buien die onze systemen niet aankunnen. Zijn onze noodplannen voldoende?
Vluchtelingen
De PvdA is blij met het plan voor de opvang van vluchtelingen in onze gemeente. Het is goed dat Uithoorn, ondanks dat het kabinet de spreidingswet wil afschaffen, op een positieve manier verantwoordelijkheid neemt voor de opvang. Volgende week praten we er uitgebreid verder over in de Commissievergadering Leven.
Veiligheid
Ook het onderwerp veiligheid vraagt om veel inzet, belangrijk voor een prettige en gezonde leefomgeving met veilige wandel en fietsroutes. Criminele ondermijning, drugshandel, mensenhandel en bedreigingen groeit, ook in Uithoorn. Het is goed dat het college daar oog voor heeft.
Bestaanszekerheid
Wij zijn blij met de aandacht voor bestaanszekerheid en de verruiming van de inkomensgrens voor armoederegelingen naar 130%. Juist ook mensen met een inkomen net boven de armoedegrens zijn financieel heel kwetsbaar. Maar ook een betaalbaar dak boven je hoofd, lage energielasten en toegang tot betaalbare zorg zijn voorwaarden voor bestaanszekerheid. Als er knelpunten zijn op dit terrein horen wij dat graag.
Schiphol
We moeten het ook nog even over Schiphol hebben. Waar we dachten dat het met de vorige minister en de vorige Schipholbaas een beetje de goede kant op ging is het zogenaamde Schiphollen weer helemaal terug. Het belang van de luchtvaart staat op 1 en de omwonenden moeten het doen met de belofte van misschien, ietsje, stillere vliegtuigen.. in de toekomst. Het effect van vliegen op klimaat, natuur en gezondheid is al helemaal geen issue meer voor dit kabinet.
De rechter heeft duidelijk uitgesproken dat de balans tussen het belang van de luchtvaart en het belang van de inwoners, de zogenaamde “fair balance”, hersteld moet worden en de lokale bescherming geregeld moet zijn binnen een jaar. Daar blijkt voorlopig niets van. De normen op het handhavingspunt 25 zijn weer overschreden en bij de langdurige sluiting van de Buitenveldertbaan komende zomer wordt de extra overlast weer afgewenteld op de omgeving. Dat vraagt opnieuw een extra inzet van ons, het college en de werkgroep Schiphol. We verkennen momenteel de mogelijkheid van juridische stappen, omdat dat de enige weg naar verbetering lijkt.
Als afsluiting: dank aan het college en de medewerkers voor het knappe stuk werk dat deze programmabegroting weer is. We wensen allen veel succes bij de uitvoering.