Een omstreden woontoren aan het Amstelplein

Door Els Gasseling op 9 maart 2024

De Gemeenteraad besprak onlangs weer de omstreden woontoren aan het Amstelplein. Lees hier onze bijdrage.

Een te hoge woontoren

De PvdA was in 2022 tegen de bouw van de woontoren en dat zijn we nog steeds. De meerderheid van de raad was er echter voor. Het plan is nu weer aan de orde, omdat er ondertussen zoveel tijd verstreken is, dat er nu een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd onder de nieuwe Omgevingswet. In de Omgevingswet bestaat de zogenaamde kruimelregeling niet meer. En omdat het een plan is dat buiten het bestemmingsplan valt, kan de raad er een bindend advies over geven. Het college van b&w  stelt voor om dat niet te doen.

Wat is de kruimelregeling?

De kruimelregeling kon gebruikt worden om bij kleine afwijkingen van een bestemmingsplan in een snelle procedure toch een vergunning af te geven voor een plan. Inmiddels is met de komst van de nieuwe Omgevingswet de kruimelregeling vervallen. Het college maakte destijds creatief gebruik van de kruimelregeling met het argument, dat het ontwerp voor de woontoren slechts op één onderdeel tegen de regels van het bestemmingsplan inging. De woontoren was namelijk te hoog. De PvdA vond dat een bijzondere toepassing van de kruimelregeling, want bij de afwijking van het bestemmingsplan ging het niet om een paar centimeter, maar om maar liefst 13 meter. Het mag volgens de regels kunnen, maar het was zeker niet in de geest van de wet. Onbegrijpelijk dat de gemeenteraad van Uithoorn in meerderheid hiermee akkoord is gegaan.

Een woontoren zo hoog als de Schanskerk

Er zijn een aantal dingen die de PvdA in het hele proces rond de woontoren niet bevallen. De eerdere keuze van het college om dit plan door te drukken via de kruimelregeling. Het college kon er mogelijk juridisch mee wegkomen, maar het gaat in tegen vrijwel ieders gevoel en gezond verstand.  Een gebouw zo hoog als het puntje van de torens van de Schanskerk heeft grote effecten op de leefomgeving. Zo’n hoog en beeldbepalend gebouw kan nooit een kruimel zijn.

En opnieuw stelt het College het voor als een kruimel

Ook in het nieuwe raadsvoorstel wordt weer gesteld dat het om een kleine wijziging zou gaan met beperkte effecten voor de fysiek leefomgeving. Het is een normaal gebruik in Uithoorn dat belangrijke, beeldbepalende ruimtelijke ontwikkelingen worden besproken met de gemeenteraad en met participatie van inwoners en direct betrokken uit de omgeving. Daar is hier geen sprake van geweest. Integendeel, het moest alweer in de kortst mogelijk termijn worden doorgedrukt. Er was geen enkele aanpassing mogelijk. Met als stok achter de deur, dat als het plan niet precies in deze vorm zou worden uitgevoerd het opknappen van het winkelcentrum niet door zou gaan. Dat was een zwaarwegend argument, maar nu blijkt dat de bouw van de toren en het opknappen van het winkelcentrum zijn losgekoppeld. De PvdA had graag gezien dat de gemeenteraad had besloten om alsnog een bindend advies uit te brengen. Het gaat hier immers niet om een kleine wijziging met beperkt effect voor de omgeving.

En opnieuw zwicht de gemeenteraad

Helaas vonden de andere partijen, met uitzondering van Groen Uithoorn, het niet nodig om de plannen voor de woontoren aan te passen aan de hoogte die past binnen het bestemmingsplan. De PvdA vindt woningbouw van groot belang, maar niet altijd, overal en ten koste van alles. Het plan had ook in overleg met de omgeving aangepast kunnen worden. Een plan voor een groot aantal woningen, maar niet in een megalomaan gebouw van 11 verdiepingen. Dat is wat ons betreft totaal niet passend in het karakter van ons mooie dorpscentrum.

Els Gasseling

Els Gasseling

Fractievoorzitter en raadslid voor de Partij van de Arbeid sinds 2006. Voorzitter van de raadscommissie Organiseren. Specialismen: Schipholbeleid, Werk en Inkomen, Wonen en Leefbaarheid. Ervaring als bestuurslid Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en in het bedrijfsleven. Els woont sinds 1972 in Uithoorn en sinds 1987 in De Legmeer.  

Meer over Els Gasseling