Bestaanszekerheid

Door Els Gasseling op 11 januari 2024

De PvdA is blij met de plannen van de gemeente Uithoorn om de bestaanszekerheid van inwoners te versterken. De PvdA pleit al jaren voor een ruimer en menselijker beleid. Het komt er wel op aan om al deze mooie plannen waar te maken. Dat zal de PvdA nauwlettend volgen.

Bestaanszekerheid, een woord dat we veel hebben gehoord in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november vorig jaar. Bestaanszekerheid betekent meer dan alleen genoeg geld om van te leven. Bestaanszekerheid is de basis om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving. Dan gaat het niet alleen om een goed inkomen en baanzekerheid. Of een uitkering waar je van kunt rondkomen. Het gaat ook over een betaalbare woning, goed onderwijs, een veilige leefomgeving en toegang tot zorg als dat nodig is.

Het is triest dat in een rijk land als Nederland deze basisvoorwaarden niet op orde zijn. De aandacht die bestaanszekerheid kreeg in de verkiezingscampagne is positief, maar het moet wel echt leiden tot verbeteringen. De opgaven zijn heel groot, zoals het personeelstekort in de zorg en het onderwijs. Maar denk ook aan het tekort aan betaalbare huurwoningen door slopen, verkopen en te weinig bouwen. Voor een gezonde leefomgeving is de klimaatverandering een grote bedreiging. Wateroverlast, hitte en droogte zijn reële gevaren. Zeker voor onze (klein)kinderen is het belangrijk om de klimaatverandering op aarde tegen te gaan. Daarvoor stappen we in de komende jaren op grote schaal over van fossiele brandstoffen als olie, aardgas en steenkool naar duurzame energiebronnen, zoals zon en wind. Deze overgang moet doorgezet worden, met vooral aandacht voor de betaalbaarheid en toegankelijkheid voor iedereen. Dus de komende jaren heeft de PvdA vooral aandacht voor het isoleren en energie neutraal maken van woningen van mensen die dat niet (deels) zelf kunnen betalen.

De opgaven zijn groot en zullen niet snel en eenvoudig oplosbaar zijn, en er moeten maatregelen genomen worden die lang niet altijd populair zijn. Het nieuw te vormen kabinet weet dus wat het te doen staat. Ook de gemeente heeft een rol in het bevorderen van de bestaanszekerheid van de inwoners. Wat voorheen Armoedebeleid werd genoemd wordt nu breder aangepakt. Er wordt meer geld voor uitgetrokken en de doelgroep wordt verruimd tot mensen met een inkomen tot 130% van het bestaansminimum. In enkele gevallen ook nog iets daarboven. In de beleidsnota Bestaanszekerheid 2023-2024 worden de voornemens beschreven. De PvdA fractie is blij met de koers die de gemeente nu kiest. Wij pleiten al jaren voor een veel ruimer, menselijker beleid om armoede te bestrijden, schulden te voorkomen en veel meer betaalbare woningen te bouwen. Het komt er natuurlijk op aan om deze mooie woorden ook waar te maken. Dat zullen wij nauwlettend volgen.

Els Gasseling, fractievoorzitter

 

 

 

 

Els Gasseling

Els Gasseling

Fractievoorzitter en raadslid voor de Partij van de Arbeid sinds 2006. Voorzitter van de raadscommissie Organiseren. Specialismen: Schipholbeleid, Werk en Inkomen, Wonen en Leefbaarheid. Ervaring als bestuurslid Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en in het bedrijfsleven. Els woont sinds 1972 in Uithoorn en sinds 1987 in De Legmeer.  

Meer over Els Gasseling