Donderdag 30 mei heeft de gemeenteraad de Woonzorgvisie vastgesteld. Een heel belangrijke stap naar een ander woonbeleid en bepalend voor wat er gebouwd kan worden in Uithoorn en De Kwakel de komende tien jaar. De PvdA is blij met deze woonzorgvisie, met de toon die er uit spreekt. Met het grote belang dat wordt gehecht aan voldoende woningen die vooral betaalbaar moeten zijn, aan het tegengaan en voorkomen van dakloosheid. Met de aandacht voor bestaanszekerheid, voor de verschillende doelgroepen en hun zorgbehoefte en de toekomstbestendigheid en leefbaarheid van de wijken. Tot 2035 zijn er 1.400 extra woningen nodig, waarvan minstens 30% sociale huur en 40% betaalbare koop en middenhuur. Een goed uitgangspunt.
In de vorige woonvisie lag het accent vooral op keuzevrijheid voor de woonconsument, op doorstroming en nieuwbouw. Het was een visie die paste in de neo-liberale tijdgeest, waarbij de woonvraag vooral aan de markt werd overgelaten. Van de nieuwe woningen de afgelopen 10 jaar was dan ook 80% een koopwoning, waarvan een groot deel duur. In dit marktdenken werd een sociale huurwoning meer gezien als een probleem dan als de oplossing die het is: een goede huurwoning voor een redelijke prijs van een corporatie zonder winstoogmerk. Goede woningen werden gesloopt, verkocht en geliberaliseerd. En daar was geen enkele rechtvaardiging voor. Er zijn er ook bijgebouwd, waardoor er na tien jaar toch een klein plusje is, maar het hadden er natuurlijk honderden moeten zijn, in plaats van tientallen.
Het tekort is enorm groot, niet alleen in Uithoorn. Het probleem voor de meeste jongeren en andere woningzoekenden is niet dat hun inkomen te hoog is voor een sociale huurwoning, maar dat er gewoon te weinig zijn. De oplossing is bouwen. Vooral appartementen, voor ouderen die kunnen doorstromen naar een woning die past bij hun levensfase en eventuele zorgvraag, en voor jongeren. Wat ons betreft kan dat overigens hier een daar best wat hoger zijn, maar geen woontorens. Dat past niet bij ons dorp. Tot 2035 zijn er 1.400 extra woningen nodig, waarvan minstens 30% sociale huur en 40% betaalbare koop en middenhuur. Een goed uitgangspunt.
Maar iedereen weet dat dat niet eenvoudig zal zijn. Bij de uitwerking van de plannen, de huisvestingsverordening en wijkplannen zullen wij heel alert moeten zijn dat de goede bedoelingen ook werkelijkheid worden. Met name bij herontwikkeling (Thamerdal) moet bij eventuele sloop hetzelfde aantal sociale huurwoningen terugkomen en daar bovenop, bij het toevoegen van woningen door verdichting, ook minstens 30% sociale huur (en 40% betaalbare koop en middenhuur). Als dat niet gebeurt zal het aandeel sociale huur in onze gemeente nog verder dalen en dat is absoluut niet acceptabel.
Verdere verbeteringen, zoals het beter benutten van de bestaande voorraad, zijn hard nodig. Bij de zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding voor koopwoningen moeten de regels en normen aangescherpt worden. Daarvoor dienden we met Dus!, Groen Uithoorn en het CDA een amendement in dat is aangenomen door de raad. Bij de bouw van goedkope koopwoningen met subsidie moeten we met aangepaste voorwaarden voorkomen dat de eerste koper de hoofdprijs in de schoot geworpen krijgt in de vorm van een enorme overwaarde, waarna de woning niet meer bereikbaar is voor mensen met lage en middeninkomens.
Om de gewenst aantallen nieuwe woningen waar te kunnen maken is bouwen in de Amstelzone nodig. Het is nog lang niet zeker of dat ook mogelijk zal zijn. Mocht het onverhoopt niet kunnen, dan ontstaat er een nieuwe situatie waarbij we moeten kiezen of we ieder open gaatje in Uithoorn gaan volbouwen, ten koste van de leefbaarheid en het groen, of onze ambities aanpassen. Onze gemeente heeft immers maar een klein grondgebied en veel beperkingen van waar gebouwd mag worden. Wij wensen de mensen die ons woonbeleid de komende jaren vorm gaan geven heel veel succes!
Els Gasseling