Niet de schanskerk, maar een penthouse als hoogste punt

Door Hans Portengen op 5 februari 2022

De PvdA is tegen het megalomane plan van het College van B&W voor een torenhoge flat bij het Amstelplein. In de raadsvergadering van 3 februari was Els Gasseling, fractievoorzitter PvdA, er duidelijk over: het college loopt aan de leiband van de vastgoedlobby met peperdure appartementen. Het collegevoorstel tast het karakter van Uithoorn aan, het is niet duurzaam en de inbreng van burgers is een wassen neus. Het is de vraag of de truc van het college om een “kruimelregeling” toe te passen om het bestemmingsplan te omzeilen wel juridisch houdbaar is. Het flatgebouw is geen ‘kruimel’, maar net zo hoog als de Schanskerk en hoger dan Europarei. Helaas is het amendement van de PvdA verworpen. Alleen Groen Uithoorn steunde het amendement. Hieronder de inbreng van Els tijdens de vergadering.

 

Het RABO pensioenfonds wil investeren in het Amstelplein, op voorwaarde dat er een flink aantal lucratieve vrije sector huurwoningen gebouwd mogen worden. Met de gemeente wordt al twee jaar overlegd, en daar is een gezamenlijk voorstel uit gekomen voor een woontoren van 35 meter hoog.

De Partij van de Arbeid vindt dat te hoog en niet passend bij de schaal en de sfeer van Uithoorn. De afweging van het college dat dat geen probleem is, omdat in het gebied al een bouwhoogte van 35 meter aanwezig is – namelijk de torens van de Schanskerk – dat vinden wij onbegrijpelijk. In de commissievergadering hebben wij het al gezegd: de kerktoren is van oudsher het hoogste punt in de omgeving. Dat houden wij graag zo. In elk geval liever dan een penthouse als hoogste punt.

Ook de verwijzing naar de hoogteaccenten in de Omgevingsvisie bevalt ons niet. De Omgevingsvisie is nog niet af. De keuzes zijn nog in concept. Het staat vanavond op de agenda: de raad wordt daar nog volop bij betrokken en in het voorjaar volgt een nieuwe participatieronde voor inwoners. Wat heeft dat nog voor zin, als de keuzes kennelijk al vastliggen.

Het college geeft in een raadsbericht een toelichting op de huurprijzen. Die liggen tussen de 750 en 1300 euro. Gemiddeld 1000 euro. Dat is niet erg geloofwaardig, gezien de huidige huurprijs van de appartementen die onderdeel uitmaken van dit complex. Een van de insprekers wees ons daar op: de gevraagde huur is 1.135 euro , plus 85 euro servicekosten,  voor 70 m2.  In het bericht lezen we ook, dat de woningen tien jaar behouden worden voor huur. Daarna kunnen ze verkocht worden. Dat betekent dus niet dat de huurstijging beperkt of gereguleerd wordt. Het is maar de vraag of ouderen dit soort huren willen gaan betalen.

Dit project scoort volgens het college ook hoog op duurzaamheid, ondanks de milieubelasting van sloop en nieuwbouw. Want hoogbouw gaat niet ten koste van groen, het voegt minder verharding toe en dat gaat hittestress tegen.  Des te onbegrijpelijker, voorzitter, dat het college en de meerderheid van deze raad  nog geen tien jaar geleden besloten om drie flats aan Europarei te slopen. 360 Prima levensloop bestendige woningen en vooral: betaalbaar.

Dat de kruimelgevallenregeling hier wordt toegepast is volgens het college onvermijdelijk. Zo zit de wet nu eenmaal in elkaar in Nederland. De juristen van Syntus Achmea zullen dat best goed onderzocht hebben. De gemeenteraad mag wensen en bedenkingen indienen, maar dat is een wassen neus. Waarom doen we dat eigenlijk als zo’n plan achter de schermen al helemaal is afgekaart? Waarom hebben we het er eigenlijk over, waarom komen er insprekers hun zorgen uiten, sturen winkeliers en ondernemers ons brieven met het verzoek om dit plan nu niet door te zetten. Komen er petities en stukken in de krant, als dat toch allemaal zinloos is. Als de burger alleen de gang naar de rechter kan maken omdat de gemeenteraad buiten spel staat?

De Partij van de Arbeid vindt dat echt niet te pruimen voorzitter, daarom doen wij een poging om het tij te keren met een Amendement PvdA – Amstelplein, waarin wij vragen de overeenkomst met RABO pensioenfonds voorlopig niet aan te gaan.