Algemene beschouwingen bij de jaarrekening 2020

Door Els Gasseling op 4 juli 2021

Algemene beschouwingen bij de jaarrekening, het is wat vreemd. We kijken immers liever vooruit dan achteruit. Maar in dit jaar was alles vreemd, dus in die zin past dat wel. Gelukkig vergaderen we weer in de raadzaal, met live uitzending!

2020 heeft in het teken gestaan van Corona. We hebben ons gerealiseerd hoe kwetsbaar we allemaal zijn, en hoeveel geluk we hebben om in een land en een tijd te leven waarin er snel een vaccin beschikbaar is en waar inmiddels bijna de helft van de volwassenen volledig gevaccineerd is. Toch zijn we er nog niet, er is immers nog geen volledige vaccinatie en er zijn gevaarlijke varianten. Alles in een klap loslaten en weer volop reizen en feesten lijkt de Partij van de Arbeid  een riskante strategie. Daarnaast  zijn mensen die nog steeds langdurig ziek zijn van Corona en mensen die dierbaren hebben verloren. Anderen  hebben hun baan verloren of hun bedrijf moeten opgeven, hebben financiële stress  en zorgen over de toekomst of psychische problemen. Het is voor de gemeente de komende tijd een opgave om deze mensen te helpen.

Een jaar geleden hoopten we dat de crisis ook iets goeds zou kunnen brengen: meer rust en tijd voor elkaar, meer aandacht voor de natuur, het milieu  en de woonomgeving. En natuurlijk de blauwe luchten zonder vliegtuigen. Want het oude normaal was niet normaal. Dat moet beter. In een opzicht is dat zeker niet gelukt. De wooncrisis is erger dan ooit. We ontvingen deze week van het college de woonmonitor, en tegelijkertijd een bericht over de aanpak van dakloosheid in onze regio. Tegenwoordig zijn er dus economische daklozen. Die slapen op de bank ergens, of in de auto, omdat zij geen huis kunnen vinden dat zij kunnen betalen.

Ondanks dat er veel nieuwe woningen zijn opgeleverd in 2020, zijn er nog steeds veel te weinig woningen in alle prijsklassen. Maar er is vooral een heel groot tekort aan betaalbare woningen, sociale huurwoningen en koophuizen tot zo’n 250.000 euro –  die eigenlijk niet meer bestaan. Nieuwbouwprojecten zijn met de huidige prijzen vooral een feestje voor projectontwikkelaars. Daarom pleiten wij voor het volop bouwen van huurwoningen voor mensen met gewone lage en middeninkomens in de hele regio, bij voorkeur door woningcorporaties. Het gaat nu op de eerste plaats om beschikbaarheid en betaalbaarheid. Een andere mogelijkheid kan zijn om de bestaande woningvoorraad beter te benutten, door bijvoorbeeld  in de bijstand de kostendelersnorm te schrappen, zodat het aantrekkelijker wordt om een woning te delen zonder op de uitkering gekort te worden. (de wethouder antwoordde hierop, dat er weliswaar wettelijke regels in de weg staan, maar dat het schrappen van de kostendelersnorm wel kan als daarmee economisch daklozen kunnen worden geholpen).

Het nieuwe normaal wat betreft de vliegtuighinder is hopelijk wel blijvend. Door Corona zijn we gaan beseffen wat al jarenlang gemist hebben aan rust, stilte en schone lucht. Dick Benschop had het in zijn nieuwjaarstoespraak over Build Back Better. Maar als hij en de Minister beter terug willen komen door blijven inzetten op groei en daarbij verwachten dat technologie alles wel zal oplossen, zelfs tegen het advies van wetenschappers in, dan moeten wij ons niet te veel illusies maken. Dan blijft actie voor verbetering van de leefbaarheid in Uithoorn hard nodig. Een zo progressief mogelijk nieuw kabinet in Den Haag  is ook op dit onderwerp heel belangrijk!

Voorzitter, ik rond af met een compliment aan het college en de organisatie die ondanks de moeilijke omstandigheden heel veel hebben gepresteerd.

Dank u wel.

 

 

 

 

 

 

Els Gasseling

Els Gasseling

Fractievoorzitter en raadslid voor de Partij van de Arbeid sinds 2006. Voorzitter van de raadscommissie Organiseren. Specialismen: Schipholbeleid, Werk en Inkomen, Wonen en Leefbaarheid. Ervaring als bestuurslid Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en in het bedrijfsleven. Els woont sinds 1972 in Uithoorn en sinds 1987 in De Legmeer.  

Meer over Els Gasseling