Bericht van de fractie

Door Marga Moeijes – van den Hooff op 27 januari 2023

Het jaar 2023 is al weer een paar weken oud. We wensen u en uw dierbaren alle goeds voor het komend jaar! We gaan er weer een mooi jaar van maken met onze fractie.

We leven in turbulente tijden met de oorlog in Oekraïne, waarvan wij de gevolgen ook in Nederland en dus ook in Uithoorn ondervinden. De inflatie is fors gestegen, waardoor de dagelijkse boodschappen duurder zijn geworden. Door de energiecrisis zijn de prijzen van elektriciteit en gas hoger geworden, wat ook voor een aanslag op onze huishoudportemonnee heeft gezorgd. Zeker bewoners met een kleine beurs hebben moeite met rondkomen. We zijn blij dat de overheid helpt met extra energietoeslagen. Bij het sociaal loket van de gemeente kan men aankloppen voor (nog meer) extra ondersteuning. De PvdA is blij met deze inzet. Niet alle mensen die voor extra steun in aanmerking komen weten de weg naar de gemeente te vinden. Dat blijft een belangrijk aandachtspunt.

Ook in Uithoorn is sprake van een grote vraag naar (betaalbare) woningen, m.n. in de sociale huur sector. In nieuw te ontwikkelen woningbouwprojecten vragen wij daar steeds aandacht voor, net als voor meer passende betaalbare woonruimte voor jongeren en senioren. Doordat Uithoorn onderdeel is van de stadsregio Amsterdam bij WoningNet heeft de gemeente beperkte mogelijkheden van sturing. Voorrang voor eigen burgers is maar beperkt mogelijk. De verduurzaming van het bestaande woningbestand vergt aandacht. Hoe kunnen ook bewoners met een smalle beurs hiervan profiteren. Hoe kunnen wij de verhuurders stimuleren (nog) meer te doen, zodat bewoners een lagere energierekening krijgen?

Dit alles leidt er toe dat voor veel mensen bestaanszekerheid onder druk komt te staan. Daarom is de PvdA blij met de aandacht vanuit de gemeente om in het sociaal domein bestaanszekerheid veel meer als uitgangspunt te nemen. In de loop van komend voorjaar wordt dit beleid aan de Raad voorgelegd. We zijn benieuwd naar de uitkomsten, maar recente uitleg van meerdere ambtenaren geeft ons goede hoop dat er weer extra stappen worden gezet om nog beter de behoefte van inwoners met een kleine beurs in kaart te brengen en oplossingen te zoeken. Immers iedereen moet mee kunnen doen en zoveel mogelijk gelijke kansen krijgen! We moeten oppassen voor een verdergaande tweedeling.

Nog een aandachtspunt is voor ons een “groene toekomst”. Behoud en zo mogelijk uitbreiding van groene gebieden en het onderhoud daarvan op peil houden, om te zorgen voor de kwaliteit van onze leefomgeving . In Coronatijd hebben we maar al te goed gemerkt dat het fijn is een wandeling of fietstochtje in het groen te kunnen maken, vanuit huis. De wens voor extra groen staat op gespannen voet met de wens voor meer woningbouwlocaties. De PvdA vindt dat bij ruimtelijke ordening de groene omgeving leidend moet zijn.

Op 15 maart van dit jaar zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten van Noord Holland. Uw stem bepaalt mede hoe de samenstelling ervan zal worden, dus welke koers de provincie gaat varen. Bent u benieuwd naar het verkiezingsprogramma van de fractie van de PvdA, kijk dan naar: https://noordholland.pvda.nl/wp-content/uploads/sites/346/2023/01/PvdA-Verkiezingsprogramma-PS-NH-2023-2027.pdf

Later dit jaar zullen de leden van Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer kiezen. Een sterke fractie in de Eerste Kamer kan meer invloed hebben op en sturing geven aan de landelijke plannen. In een volgend bericht komen wij graag terug op deze verkiezingen.

Marga Moeijes – van den Hooff

Marga Moeijes – van den Hooff

In maart 2022 ben ik begonnen aan mijn tweede termijn als Burgerraadslid van de PvdA. In de vorige periode was ik lid van de commissie Wonen&Werken. In de komende raadsperiode blijf ik dat doen, maar ben ik ook lid van de commissie  Leven geworden. Mijn belangstelling gaat uit naar ruimtelijke ordening, leefbaarheid, groen, participatie, sociaal

Meer over Marga Moeijes – van den Hooff