De jaarwisseling was helaas niet zo vredig in Uithoorn

Door Els Gasseling op 12 januari 2020

De jaarwisseling was helaas niet zo vredig in Uithoorn. Op 6 januari hield de gemeenteraad een spoeddebat. Hoe kijkt de PvdA terug op de afgelopen jaarwisseling?

Al weken van tevoren – tot op de dag van vandaag – zijn zware knallen hoorbaar en nadat de vuurwerkverkoop gestart is gaat het de hele dag door. Een dreigende sfeer die oploopt naarmate de jaarwisseling nadert. Een plofkraak op een geldautomaat in onze gemeente doet daar nog een schepje bovenop. Voor de hulpdiensten en de politie is oud en nieuw een crisisevenement van de zwaarste soort geworden. Jonge tieners hebben explosieven in handen waarmee ze hun gang kunnen gaan in onze staten en buurten. Kwaadwillenden zetten het vuurwerk gericht in als wapen. In deze sfeer van spanning  en geweld worden er ongekende vernielingen aangericht. Grote, zoals rond het busstation, maar ook talloze kleinere. Wat plezierig moet zijn is ontaard in ellende. Schade aan de natuur, pieken in fijnstof, ouderen in angst, dieren in paniek. Miljoenen aan materiele schade. Persoonlijk leed, verwoeste levens. Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig?

Er moet wat ons betreft een landelijk vuurwerk verbod komen. De politie pleit daar al jaren voor, net als artsen, burgemeester, de brandweer. Uit peilingen blijkt dat inmiddels ook de meerderheid van de Nederlandse genoeg heeft van de vuurwerktraditie. In de Tweede Kamer tekent zich ook een meerderheid af. Een verbod op consumenten vuurwerk zal niet direct alle ellende verhelpen, dat heeft tijd nodig en zal goed uitgewerkt moeten worden, maar het is wel duidelijk en handhaafbaar. Wie als particulier vuurwerk afsteekt is in overtreding. Punt.

Er zal uiteraard voor alternatieven gezorgd moeten worden, een mooie professionele vuurwerkshow- en activiteiten voor en met jongeren. Het probleem van vandalisme rond het busstation en op andere plekken door het jaar heen zal prioriteit moeten krijgen in de handhaving. Maar we zullen ook moeten zorgen dat onze jeugd aanspreekbaar is op hun gedrag. Niet alles kan!

Tot slot willen wij onze dank uitspreken aan allen die zich inzetten voor onze veiligheid.

 

 

Els Gasseling

Els Gasseling

Fractievoorzitter en raadslid voor de Partij van de Arbeid sinds 2006. Voorzitter van de raadscommissie Organiseren. Specialismen: Schipholbeleid, Werk en Inkomen, Wonen en Leefbaarheid. Ervaring als bestuurslid Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en in het bedrijfsleven. Els woont sinds 1972 in Uithoorn en sinds 1987 in De Legmeer.  

Meer over Els Gasseling