Detailhandelsvisie

Door Marga Moeijes – van den Hooff op 7 mei 2021

Op donderdag 29 april is de nieuwe detailhandelsvisie in de Raad vastgesteld. Goed dat zowel het Oude Dorp/Amstelplein als het Zijdelwaardplein nu aangemerkt worden als hoofdwinkelcentra. In de vorige visie van 2009 was alleen het Oude Dorp/Amstelplein een hoofdwinkelcentrum en was het Zijdelwaardplein een wijkwinkelcentrum. Door de forse investeringen in het Zijdelwaardplein is dit winkelcentrum veel aantrekkelijker geworden voor bewoners, wat ertoe heeft geleid dat er veel meer bedrijvigheid is ontstaan.

Het is duidelijk dat met name het Oude Dorp/Amstelplein nu een upgrade nodig heeft. De nieuwe inrichting van het Dorpscentrum, waarvan de renovatie onlangs begonnen is, zal hier zeker een bijdrage aan leveren. De groene inrichting van de Koningin Maximalaan vanaf de Irenebrug tot de kruising met de Laan van Meerwijk/Thamerlaan met een 30km regime voor auto’s zal er voor zorgen dat beide dorpshelften beter met elkaar verbonden zijn. Gelukkig is er uiteindelijk voor gekozen om de brug over de Amstel vanaf beide zijden toegankelijk te houden, zoals de PvdA vanaf het allereerste begin al heeft bepleit, in plaats van eerdere plannen om eenrichtingsverkeer te introduceren over de brug uitlopend in een ondergrondse parkeergarage.

Ook het behoud van de Aldi als solitaire supermarkt in Kootpark Oost is voor Uithoorn van groot belang en een veel betere locatie dan de in de vorige visie van 2009 bedachte plek in het Oude Dorp. Zoals bekend vraagt de Aldi veel parkeerplaatsen, die eigenlijk in het Oude Dorp niet beschikbaar zijn. De combinatie van de Aldi in Kootpark Oost in combinatie met appartementen zorgt ook weer voor het oplossen van een deel van de dringende woningbehoefte. Het is nog niet bekend of dit koop- of huurappartementen zullen worden. De PvdA hoop natuurlijk dat deze woningen in het sociale huur of goedkopere koopsegment zullen worden aangeboden.

Verder heeft het Legmeerplein zich als Buurtwinkelcentrum bewezen door de komst van supermarkt Deen. In de vorige visie was nog sprake van opheffing van het winkelcentrum en omvorming tot woningen of andere wijkgebonden voorzieningen, zijnde geen winkels. Met de toenemende vergrijzing in de wijk is het voor de zelfredzaamheid van bewoners van groot belang dat zij zelf hun boodschappen kunnen doen.

Ten slotte juichen wij de uitbreiding van de supermarkt in De Kwakel toe op de plek van de voormalige Rabobank. De supermarkt is cruciaal voor de leefbaarheid in De Kwakel. Over het tijdpad van deze ontwikkeling zijn recent door de PvdA vragen gesteld aan wethouder Hazen, omdat het voor ons onduidelijk is wanneer uiteindelijk gestart wordt met de nieuwbouw. Een antwoord op deze vraag hebben wij nog niet ontvangen.

Marga Moeijes – van den Hooff

Marga Moeijes – van den Hooff

In maart 2022 ben ik begonnen aan mijn tweede termijn als Burgerraadslid van de PvdA. In de vorige periode was ik lid van de commissie Wonen&Werken. In de komende raadsperiode blijf ik dat doen, maar ben ik ook lid van de commissie  Leven geworden. Mijn belangstelling gaat uit naar ruimtelijke ordening, leefbaarheid, groen, participatie, sociaal

Meer over Marga Moeijes – van den Hooff