Stemmen voor Provinciale Staten en het Waterschap op woensdag 15 maart

13 maart 2023

Afgelopen zaterdag organiseerden de PvdA en de VVD een Politiek Café in Gerrit (De Hoeksteen), om de verkiezingen onder de aandacht te brengen van inwoners. Vooraf werd er geflyerd rond het Zijdelwaardplein. Vele mooie gesprekken zijn gevoerd met inwoners en voor zover dat niet bekend was, werd geprobeerd het belang van de provincie en het waterschap te benadrukken. Besluiten van beiden hebben directe invloed op de leefomgeving in Uithoorn. Om uw mening te vormen zijn verschillende kieswijzers te gebruiken, zoals www.noord-holland.nl/Bestuur/Provinciale_Staten/Verkiezingen_2023/Stemhulp en https://agv.mijnstem.nl/.

Bij verkiezingen gaat het altijd ook over de vraag in wat voor soort samenleving willen wij leven, wat verwachten bewoners van de bestuurders, welke keuzes moeten zij maken? In dat kader zijn nieuwe inzichten te lezen in het afgelopen week verschenen nieuwe rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau “Eigentijdse Ongelijkheid”. In het rapport worden verschillende redenen voor de toenemende ongelijkheid.  Naast economische factoren (opleiding, beroep, inkomen, vermogen) spelen ook wie je kent (sociaal kapitaal), waar je bij past (cultureel kapitaal) en wie je bent (persoonskapitaal, gezondheid en aantrekkelijkheid) een rol. De ongelijkheid zit in alle fasen en alle facetten van het leven. Daarom zijn niet alleen economische maatregelen en verbeteren van onderwijs van belang. In de afgelopen jaren is er een grotere ongelijkheid ontstaan, een op de zes Nederlanders staat inmiddels op achterstand en deze achterstand neemt alleen maar toe. Dit is ook iets waar de provincie een rol kan spelen.

Ook andere grote opgaven schreeuwen om aandacht. Hoe om te gaan met de behoefte aan met name betaalbare woningen en het betaalbaar houden van de energietransitie. De kwaliteit van de leefomgeving staat onder grote druk in onze regio, wat blijft groen, waar kan worden gebouwd, is er nog ruimte voor verdere verdozing? Zowel de provincie als het waterschap gaan over de verdeling en bestemming van de ruimte. Kortom, ook deze bestuursorganen kunnen voor u een verschil maken. Kortom, er valt degelijk iets te kiezen.