Kadernota 2024

Door Els Gasseling op 18 juni 2023

Het College van B&W heeft de kadernota 2024 gepubliceerd. De PvdA heeft de kadernota gewoontegetrouw kritisch gelezen en op de inhoud beoordeeld:

De Kadernota die het College ons heeft gestuurd begint met een onzeker financieel beeld. Dat zit hem vooral in het geld dat het Rijk wel of niet beschikbaar stelt. Het kan mee vallen, maar ook tegen. Het college verwacht iets er tussen in en noemt dat het realistisch scenario. Dat kunnen wij wel volgen. Het sparen vooraf door incidentele meevallers te reserveren vinden wij een goed plan, dat doet u thuis ook… Ook de andere mogelijkheden om meer geld vrij te maken steunen wij. Van een herbezinning op taken met andere woorden:  bezuinigen – moet het niet komen!

Dan na het financiële gedeelte, nu de inhoudelijk kant van de kadernota. Er zijn veel onvermijdelijkheden, waarvan een deel nog onzeker is bovendien, zoals de rol die de gemeente krijgt bij de opvang van vluchtelingen. Er is een groot tekort aan zowel opvang als huisvesting in het land, en er zal veel meer van onze gemeente gevraagd worden. Dat zal niet eenvoudig zijn, maar dat is echt onvermijdelijk.

Beleidskeuzes

Dan zijn er de beleidskeuzes, zaken die niet onvermijdelijk zijn, maar wel belangrijk. De PvdA kan zich goed vinden in de keuzes die het college maakt. Ik noem versterking van de wijkteams, sociale programmering De Kuijper, budget voor de Versterking verbinding Cultuur met Welzijn en jeugd. De Versterking rechtsbescherming kwetsbare inwoners trok wel even speciaal onze aandacht. De keuze die het college hier maakt om sociale raadslieden in de wijken aan te stellen steunen wij van harte. Maar het is toch wel wrang dat de overheid geld uitgeeft, zodat inwoners niet verdwalen in een woud van wet en regelgeving van die overheid zelf. Doe daar dan eens iets aan, zou je denken. De uitvoering duurzaamheid moet voortvarend worden opgepakt. Mooi dat er meer geld beschikbaar komt. De rol van de gemeente is natuurlijk beperkt, maar het is belangrijk om iedereen mee te krijgen om met name de klimaatontwrichting die ons, en dan vooral de volgende generaties,  te wachten staat, zo veel mogelijk te beperken en het hoofd te bieden.

En wij wachten uiteraard met spanning op de Woonvisie en het debat daarover in de raad…

Nota bestaanszekerheid

Een ander belangrijk stuk dat er aan zit te komen is de Nota bestaanszekerheid, die in het najaar verwacht wordt. We zien er naar uit. Ondanks de jarenlange nadruk op zelfredzaamheid en individuele verantwoordelijkheid, komen er alleen maar meer huishoudens in armoede bij. Duidelijk is, dat crisismaatregelen niet helpen en dat iedereen een stabiele basis nodig heeft. Voldoende geld om van te leven en een dak boven je hoofd.

Ook bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten waait een ander wind. Als u het nog niet gelezen heeft raad ik u aan het essay dat door hen is uitgebracht onder de titel “Bestaanszekerheid als belofte” op te zoeken en te lezen.

 

 

 

 

 

Els Gasseling

Els Gasseling

Fractievoorzitter en raadslid voor de Partij van de Arbeid sinds 2006. Voorzitter van de raadscommissie Organiseren. Specialismen: Schipholbeleid, Werk en Inkomen, Wonen en Leefbaarheid. Ervaring als bestuurslid Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en in het bedrijfsleven. Els woont sinds 1972 in Uithoorn en sinds 1987 in De Legmeer.  

Meer over Els Gasseling