Legmeerbos

Door Hans Portengen op 27 november 2021

De PvdA heeft zich in de afgelopen jaren ingezet voor het behoud van het groen aan de Vuurlijn, de Stelling van Amsterdam en de aanleg van het Legmeerbos. Na een lang proces heeft het College van B&W eindelijk haar vanaf het begin onhaalbare plan afgeblazen. In de raadsvergadering van 28 oktober blikt Els Gasseling terug op het traject en diende namens alle partijen een motie in voor het burgerinitiatief Legmeerbos. Hieronder haar bijdrage in de raadsvergadering.

 

De uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheid van bouwen aan de Vuurlijn op het veld van Thamen, is dat het plan wordt afgeblazen. U begrijpt, dat verbaast ons niet, en we zijn opgelucht!

Omdat er in onze gemeente een groot gebrek is aan betaalbare woningen, zoekt de gemeente naar creatieve oplossingen om te kunnen bouwen. De verplaatsing van de sportvelden uit de Kwakel naar de ruilverkaveling, om op de velden woningen te bouwen was zo’n creatief idee. Daar had het bij mogen blijven. De verplaatsing van Thamen naar de Legmeer om plaats te maken voor woningen blijkt nu, na bijna twee jaar onderzoek, ook onhaalbaar te zijn. Ook hier waren de bezwaren groter dan de voordelen. De Partij van de Arbeid heeft dan ook, samen met, Durf, Groen Uithoorn en Ons Uithoorn, meerdere moties en amendementen ingediend om met het haalbaarheidsonderzoek te stoppen. Immers, de redenen waarom het plan nu wordt afgeblazen waren van het begin af aan duidelijk. De te hoge kosten om woningen te kunnen bouwen die betaalbaar zijn, en de ongewenste ligging vlak tegen de hockeyvelden en de Stelling van Amsterdam zijn geen nieuwe gegevens.

Petitie

Heel veel inwoners vinden het behoud van het groen aan de Vuurlijn en de aanleg van het Legmeerbos belangrijk, zoals bleek uit de 1400 handtekeningen die inmiddels gezet zijn onder een petitie en de enquête die dat later bevestigde.  En dan zijn er ook nog de parkeerproblemen, de lastige ontsluiting van het geplande wijkje en de ligging onder de uitvliegroute van de Aalsmeerbaan. Ook plannen van andere ontwikkelaars in dit gebied zijn daarom ongewenst.

Terugblik

In de commissievergadering van twee weken geleden vroegen  wij  de wethouder hoe hij terugkijkt op het hele proces. Hij gaf onder andere aan dat het niet eenvoudig is voor een gemeentelijke organisatie om zo’n onderzoek te doen. Dezelfde vraag stel ik ook graag aan de fracties van DUS, GB en VVD. Hoe kijken zij terug op dit proces en hun rol daarin. Zij hebben immers het college in januari opdracht gegeven, tegen heel veel weerstand in, voor een vervolgonderzoek. Was dat wel zinvol?  Hebben zij voldoende kaders gesteld en gecontroleerd, bijvoorbeeld wat betreft de kosten van het onderzoek? De voor de hand liggende reactie dat woningbouw belangrijk is, maakt de vraag of dat doel de middelen heiligt nog steeds op zijn plaats.

Legmeerbos

Na die terugblik gaan we nu vooruit kijken. De vereniging Thamen blijft op het mooie plekje aan de Vuurlijn en kan beginnen aan de renovatie van het clubhuis en de velden. Wij wensen hen daarbij veel succes en dank voor hun geduld en hun constructieve opstelling in dit hele onderzoek. En eindelijk kunnen wij dan ruimte geven aan de uitvoering van het geweldige burgerinitiatief Legmeerbos. Daar zijn wij heel erg blij mee! Nogmaals hulde en dank aan de initiatiefnemers BBHL en de inwoners die hebben meegewerkt! Wij dienen daartoe een Motie Legmeerbos in namens alle partijen.