Onbetaalbare woningen.. tijd voor een nieuw woonbeleid

Door Els Gasseling op 18 april 2021

Het wordt tijd voor een nieuwe woonbeleid, waarbij betaalbaarheid en toegankelijkheid voorop moet staan. De koopwoningen op het Connexxion-terrein vinden wij erg duur. Voor starters en middeninkomens willen wij meer kleinere en goedkopere woningen. Samen met DUS! en CDA heeft de PvdA daarom een amendement ingediend op dit plan.

In de raadsvergadering van 1 april stonden de nieuwbouwplannen voor het zogenaamde Connexxion-terrein in het Kootpark op de agenda. Omdat de garage van het busbedrijf verdwijnt, wil de projectontwikkelaar, die de grond gekocht heeft, daar 62 eengezinskoopwoningen en 20 sociale huur appartementen bouwen.

De koopwoningen vallen in de prijsklasse van € 400.000 tot € 600.000. Dat vinden wij erg duur. Samen met DUS! en CDA heeft de PvdA een amendement ingediend op dit plan. Wij willen dat minstens de helft van de woningen kleiner en daarmee in het goedkopere koopsegment worden aangeboden. Dat sluit veel beter aan bij de behoefte van de inwoners die echt moeilijk aan een woning kunnen komen, zoals starters en mensen met een modaal inkomen. De meerderheid van de raad stemde niet voor het amendement, omdat het plan al in een gevorderd stadium van overeenkomst  is met de projectontwikkelaar. Alsof je plannen niet kunt bijstellen. Het amendement is een belangrijk signaal dat het echt anders moet in Uithoorn.

Er zijn de afgelopen jaren  veel nieuwe woningen gebouwd in Uithoorn en er staan er nog meer dan 1000 in de planning, maar de betaalbaarheid is een groot probleem. Koopwoningen zijn eigenlijk alleen nog bereikbaar voor doorstromers, of voor starters met rijke ouders. Vrije sector huur is vaak erg duur, en voor sociale woningbouw zijn de wachttijden lang en de inkomenseisen streng. Het wordt tijd voor een nieuwe woonbeleid, waarbij betaalbaarheid en toegankelijkheid voorop moet staan. Ook moet er veel meer gebouwd worden voor ouderen en wonen met zorg en welzijn.

 

Els Gasseling

Els Gasseling

Fractievoorzitter en raadslid voor de Partij van de Arbeid sinds 2006. Voorzitter van de raadscommissie Organiseren. Specialismen: Schipholbeleid, Werk en Inkomen, Wonen en Leefbaarheid. Ervaring als bestuurslid Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en in het bedrijfsleven. Els woont sinds 1972 in Uithoorn en sinds 1987 in De Legmeer.  

Meer over Els Gasseling