Politiek café over verkiezingen Provinciale Staten en Waterschap

7 maart 2023

Politiek café over verkiezingen Provinciale Staten en Waterschap: Kom praten met kandidaten !

Op zaterdagmiddag 11 maart vanaf 15.00 uur organiseren  PvdA en VVD een politiek café in café-restaurant Gerrit. Voorafgaande daaraan vindt u ons op het Zijdelwaardplein voor een flyeractie.

In de aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek op woensdag 15 maart aanstaande zijn kandidaten voor Provinciale Staten en kandidaten voor het Waterschap aanwezig om met elkaar en met bewoners te spreken over wat de rol is en de taken zijn van de Provincie en het Waterschap. Welke invloed hebben de beslissingen die zij nemen op bewoners in Uithoorn. Wat zijn de belangrijke onderwerpen die spelen en wat zijn de standpunten van de verschillende partijen.

Wat doet de provincie?

Provinciale Staten besluiten over veel zaken die te maken hebben met ruimtelijke ordening. Actuele vragen als waar komen nieuwe locaties voor woningbouw en locaties voor de opwek van duurzame energie (zonneweiden/windmolenparken), maar ook waar komen nieuwe bedrijventerreinen, wegen, natuurgebieden en recreatieve voorzieningen. De provincie Noord-Holland is verder vertegenwoordigd in de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS). De BRS is de officiële gesprekspartner voor het Rijk namens de gezamenlijke overheden in de regio. Hierin zijn 35 gemeenten en 4 provincies vertegenwoordigd. De huidige gedeputeerde van Noord-Holland de PvdA-er Jeroen Olthof is hiervan op dit moment voorzitter. Ten aanzien van verdere groeiplannen van Schiphol klinken vanuit de BRS gelukkig ook steeds meer kritische geluiden. We hopen dat de krimpplannen van Minister Halbers ook daar worden gesteund en dat daarbij de krimp van het aantal vluchten vooral op de Aalsmeerbaan terecht mag komen, waar de laatste jaren veruit de grootste groei heeft plaatsgevonden. De provincie houdt ook toezicht op gemeenten en waterschappen, op de handhaving van milieuwetten op het gebied van lucht, bodem en water etc. Kortom zij stellen belangrijke gemeentelijke kaders vast.

Eerste Kamer

Anderzijds kiezen de nieuwe Statenleden op 30 mei aanstaande de leden van de Eerste Kamer. In de Eerste Kamer doen PvdA en GroenLinks afzonderlijk mee met eigen lijsten, maar gaan na de verkiezingen een gezamenlijke fractie vormen. Zo hopen zij de grootste fractie in de Eerste Kamer te worden. Kortom door te stemmen voor Provinciale Staten heeft u indirect ook invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer en daarmee op de besluitvorming over landelijk beleid.

Waterschappen

Waterschappen zorgen in de eerste plaats voor genoeg schoon drinkwater en dat bewoners beschermd worden tegen te veel water. Zij moeten zorgen dat wij droge voeten houden. Andere taken zijn het beheer van de dijken en natuurbeheer. In deze tijden van grote taken op het gebied van o.a. klimaatadaptatie, hittebestendigheid, watercompensatie neemt het belang van waterschappen toe. Wat zijn zoal de thema’s die spelen in onze regio?

Aanwezig bij het politiek Café zijn in ieder geval Statenlid voor de PvdA Tim Wagelaar (plek 4 kandidatenlijst) en Statenlid voor de VVD Nick Rosendaal (plek 8 kandidatenlijst). Voor het Waterschap is aanwezig Bea de Buisonjé, nu lid van het dagelijks bestuur van het Waterschap en wederom lijsttrekker voor de PvdA. Ook kandidaat lid voor het Waterschap namens de PvdA Laurette van Halen zal aanwezig zijn (Plek 7 kandidatenlijst).